Werkzaamheden boekhouder

Werkzaamheden boekhouder

De lijst met werkzaamheden boekhouder is enorm lang. Wat het werk lastig maakt, is dat je heel nauwkeurig moet werken. Als er fouten zitten in de financiële gegevens kan dat voor het bedrijf waar je werkt vervelend uitpakken. De boekhoudafdeling doet overigens niet alle werkzaamheden zelf. De werkzaamheden boekhouder zijn een voorbereiding op de activiteiten van de accountant. Die is verantwoordelijk voor de uiteindelijke cijfers voor de belastingdienst en voor het opmaken van de definitieve jaarcijfers. Maar de werkzaamheden boekhouder, die gedurende het jaar in het bedrijf worden uitgevoerd, vormen daarvoor de basis.

Overzicht werkzaamheden boekhouder

Om een idee te krijgen van de werkzaamheden boekhouder volgt hier een kort overzicht: maken van verkoopfacturen, inkoop- en verkoopfacturen verwerken in de administratie, debiteurenbeheer, inboeken op basis van journaalposten, berekeningen maken, financiële administratie samenstellen en controleren, rapportages maken voor het management, en opstellen van aangiften voor de belastingdienst. Als boekhouder moet je dus niet bang zijn voor lange dagen achter de computer. Een boekhouder heeft natuurlijk wel regelmatig overleg met zijn collega’s en het management, maar de voornaamste werkzaamheden boekhouder doet hij toch in zijn eentje. Als boekhouder moet je dus in staat zijn om goed geconcentreerd te blijven op je werk.

Persoonlijke eigenschappen van een boekhouder

Om de werkzaamheden boekhouder naar behoren uit te kunnen voeren moet je over bepaalde persoonlijke eigenschappen beschikken. Het belangrijkste is dat je zelfstandig kunt werken en je niet van de wijs laat brengen door anderen in je omgeving. Verder moet je het leuk vinden om met cijfers te werken. Een goed analytisch vermogen, een dienstbare instelling en een grote mate van nauwkeurigheid zijn ook prettige eigenschappen voor een boekhouder. Houd er rekening mee dat je altijd redeneert vanuit de financiële visie van het bedrijf. Andere goede eigenschappen van een boekhouder zijn flexibiliteit en stressbestendigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *